PŘÍRODNÍ OLEJE-účinky

13. prosince v 13:08

Mandlový olej

ochránce suché pokožky

Je jedním z nejznámějších  rostlinných olejů, používaných v péči o pokožku těla i obličeje. Vzniká lisováním semen mandloně, ze kterých si bere pestrý koktejl vitamínů a mastných kyselin pro výživu a ochranu pokožky  nepostradatelných.

Mandlový olej je nedílnou součástí masáží a vyhledávaný zejména v péči o suchou pleť se sklonem k podráždění, kterou promaže a současně  zklidní.  Proto je vyhledávaný při péči o jemnou dětskou pokožku. Zvyšuje elasticitu kůže a tím předchází tvorbě strií zejména v těhotenství.

Olej se rychle vstřebává, na pokožce nezanechává pocit mastnoty, neucpává póry a nevyvolává alergické reakce.

Mandlový olej je důležitou součástí nejkvalitnějších tělových a masážních olejů.

Panenský kokosový olej

Panenský kokosový olej se připravuje z kokosu, plodu rostliny kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera). Má neobyčejné vlastnosti, za které vděčí především obzvláště šetrnému způsobu zpracování a způsobu pěstování kokosových palem v oblasti Pacifiku na ostrovech Filipín. Olej je lisovaný za studena, neparfémovaný, nedehydrovaný, neobsahuje cholesterol.

-hydratuje a zjemňuje suchou pokožku a vytváří na ní ochrannou vrstvu 

-zklidňuje jemnou a citlivou pokožku

-používá se na ošetření suchých a poškozených vlasů, kterým dodává lesk a novou vitalitu

-vhodný jako masážní olej

-působí příznivě na celulitidu a podporuje hubnutí, hojení jizev a strie

-antioxidant, zpomaluje stárnutí pokožky

Bod tání se pohybuje mezi 23 - 26°C. Kokosový olej je v tuhém skupenství v okamžiku kdy okolní teplota dosáhne cca 23°C, začne být tekutý. Po schladnutí opět tuhne.

Tělový a masážní olej - Levandule

Tělový a masážní olej - Levandule je špičkový čistě přírodní masážní olej, který je ideální pro péči o pleť a na nejpřirozenější a nejšetrnější masáž celého těla. Jedná se o čistý přírodní produkt 

Kdy levandule pomáhá:

celkově uvolňuje a zklidňuje

příznivě působí při stresu a duševním napětí

propůjčuje pokožce jemnost a sametovou hebkost

regeneruje pokožku po opalování

je vhodný na popáleniny

zmírňuje alergické reakce

příznivě působí při menstruačních bolestech

podporuje zdravý spánek

Tento olej je obzvláště vhodný pro celkové zklidnění po hektickém dni či při psychickém vypětí.

Konopný olej

Konopný olej je nejen důležitou složkou potravy, ale také významným prostředkem pro léčbu kožních problémů. Tento olej se získává ze semen konopí, proto neobsahuje THC, které je obsažené v zelených částech rostliny. I přesto se konopný olej vyrábí z technického konopí, což ještě snižuje obsah THC, které se mohlo do oleje dostat z rostlinného materiálu, který ulpí na lisovaných semenech.

Konopný olej se používal po tisíciletí. Díky obsahu nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 patří mezi nejcennější rostlinné oleje. Výše zmíněné mastné kyseliny se řadí do skupiny esenciálních mastných kyselin, které si lidský oragnismus neumí vytvořit sám a lze je tedy získávat pouze z potravy.

Olej v kosmetice

Konopný olej se velmi dobře vstřebává, takže pokožka není po aplikaci mastná. Olej harmonizuje stav kožních buněk a vyrovnává pH rovnováhu pokožky. Zároveň pomáhá obnovovat přirozený ochranný mikrofilm a tím zvyšuje odolnost pokožky vůči negativnímu působení okolního prostředí. Velkou výhodou konopného oleje je, že je hypoalergenní. Je tedy vhodný i pro citlivou a ekzematickou pokožku.

Konopný olej pomáhá zejména při akné, atopickém ekzému či lupénce. Nejen, že zlepšuje stav pleti, ale také mírní svědění. Jedná se o přírodní látku, takže nemá vedlejší účinky a je vhodný i pro děti. Vedle výše zmíněných kožních problémů pomáhá konopný olej také při léčbě popálenin a hojení ran.

Olej jako potravina - Ideální poměr nenasycených mastných kyselin omega 3 a 6 dělají z konopného oleje výborný doplněk stravy. Konopný olej lze používat stejně jako jiné oleje - olivový či slunečnicový. Vhodný je zejména pro studenou kuchyni. Obsahuje také vysoký podíl vitamínu E, který je důležitým antioxidantem chránícím buněčné membrány před poškozením volnými radikály.

Konopný olej také obsahuje látku ze skupiny cannabinoidů - cannabidiol (CBD), který má protizánětlivé a protikřečové účinky, na rozdíl od THC však není psychoaktivní.

Mátový olej

Zklidňující vlastnosti předurčily mátový olej také k péči o pokožku celého těla. Používá se k potlačení různých kožních problémů, jako jsou vyrážky, plísňová onemocnění, akné, pupínky, černé tečky a zarudnutí kůže. Vysoce účinný je zejména na mastnou pleť se sklonem k akné. Snižuje nadměrnou produkci mazu, má stahující, antiseptické a protizánětlivé účinky. Mentol v mátě peprné podporuje čistotu a zdraví pleti. Smíchaný s dalšími přírodními oleji přináší další výhody v péči o pokožku. Lze ho použít na masáže, do parních lázní, ale také na zábaly.

Mátový olej čistí mysl, napomáhá koncentraci, pomáhá soustředit se na daný záměr. Používá se při ochranných a očistných rituálech. Čistí vzduch od přetrvávajících emocí, odstraňuje iracionální strachy. Je skvělým pomocníkem při hledání směru a jasnosti duše.

Může být používán jako chladící olej pro bolavé svaly, při revmatismu, artritidě a bolestech kloubů. Jeho chladící vlastnost je také velmi příjemná při léčbě spálení sluncem. Osvěžuje mysl a bojuje proti vyčerpání a nedostatku koncentrace.Odlehčuje horní cesty dýchací a katary, záněty vedlejších nosních dutin a průdušek.

Účinky: antiseptické, tonizující, osvěžující, odpuzuje hmyz, zmírňuje dýchací problémy, nevolnost, tiší bolest, povzbuzuje mozkovou činnost, povzbuzuje při únavě, 
Použití: pro dospělé a děti po 1 roce života, nevhodné pro těhotné ženy (do ukončeného 4.měsíce) a kojící ženy.

Třezalkový olej

 

Pomáhá při poškozené a ne úplně zhojené kůži, při různých pohmožděninách, po zlomeninách a je vhodným prostředkem při rehabilitaci po mozkových příhodách. Můžeme jej používat i jako masážní oleje, u dlouhodobých potíží s páteří, aplikujeme obklady, třezalkový olej příznivě působí na meziobratlové ploténky a uvolnění nervů, které vycházejí z páteře. Jeho použití je účinné také pro udržování čistých a zdravých cév.